Franky Vist

31 mei 2006

NKS Gooimeer 27.05.06


Wedstrijd nr. 5 van het NKS viel in het opening weekend voor snoekbaars wat voorvissen onmogelijk maakte. Toch hadden we redelijke verwachtingen van het Gooimeer in Flevoland, we hadden er al veel over gehoord en meestal toch positief nieuws over de vangsten. Vraag is waar te beginnen, we besloten te starten op een diepte van een 5tal meter en zagen de buren al vlug een paar ondermaatse snoekbaarsjes vangen. Zelf bleven we zonder beet wat ons deed twijfelen over de techniek die we gebruikten, verticalen leverde geen enkele beet op en na een uur of twee besloten we toch te veranderen. Hier en daar werd een mooie vis gevangen maar echt spectaculair was het niet, we zochten dieper water op, zonder waterkaart en ook geen enkele waterkennis maken het echt moeilijk om een geschikte of hoopvolle stek te vinden en na een uurtje op 14m diepte gevist te hebben zonder resultaat zochten we opnieuw iets ondieper water en gingen we slepen met shads en kleine aasvissen. Ondertussen had ik op een klein voorntje vissend met een sleeploodje een flauwe aanbeet gehad maar had de vis toch gemist. Dit was les nr. 1, de beten waren zoals we later hoorden niet allemaal even fel en ook bij een voorzichtige aanbeet moest je vrij snel de haak zetten, wat mijn misser dan ook verklaarde. Al slepend krijgt maat Steven toch een mooie aanbeet op de shad en levert dan ook een maatvis van 49.5cm op, het was ondertussen net 12u voorbij zodat de wedstrijd al over half weg was. Terwijl Steven de pas geschepte vis onthaakte maakt hij me attent op mijn hengel met sleeploodje die achter mijn rug gevaarlijk krom begon te staan, dit was een mooie aanbeet en leverde dan ook binnen de 5 minuten een 2de snoekbaars, ditmaal bracht die 62.6cm aan boord. We werden opnieuw wat optimistischer en belden meteen de controle boot. Gedreven visten we nu verder, niet wetende of de anderen het beter of slechter deden maar stilaan verdwenen de boten die rondom ons lagen en voor dat we het merkten lagen we er zo goed als alleen. De reden!! , zie maar naar de uitslag, wij op een slechte 39ste plaats van de 58 boten, onze Belgische collega’s hadden het heel wat beter gedaan, Tony en zijn maat een 6de plek met 14 vissen en Carl en maat een 8ste plaats met 12 vissen leerden ons direct dat we ergens een grote fout hadden gemaakt. De winnaar had 19 vissen en in totaal waren er 296 maatse vissen gevangen waarvan 5 vissen boven de 90cm!! met als koploper 96.6cm!!!. We moeten onze kop niet in het zand steken, ondanks alle verzachtende omstandigheden zoals geen stekkennis, volledig onbekend water enz. hebben we de fout gemaakt om veel te lang een bepaalde zone te bevissen, nu pas bleek dat we het beter hadden kunnen aanpakken en net als bij mijn wrakvisserij is verkassen de boodschap als er niet snel genoeg vis boven komt.

Dus besluit, onze gekozen techniek was de goede, vistechnisch dus niks verkeerd, alleen veel te lang op dezelfde stek gebleven wat ons zuur is opgebroken. Toch een hele belangrijke les die we zeker in de toekomst moeten onthouden.

Volgende keer is het immers weer een heel andere visserij, namelijk de rivier de Lek, hier hebben we vorig jaar gevist en gezien dat dit weerom een taaie wedstrijd zal worden. Hopelijk maken we hier de goede keuzes.

1 Comments:

  • hoi frank , een late reactie maar in 2006 ws ik nog wedstrijdvisser op witvis ... nu een boot en sinds een paar maanden op het gooimeer , practig water en de eerste keer was met een visgids !! veel geleerd en ook wat jij zegt .. verkassen !! kwartier geen beet dan wegwezen en belangrijk voor het gooimeer .. diepte visen .. ze zitten daar allemaal op dezelfde diepte op een bepaald tijdstip . om 08:00 op 8 meter bijv. en om 1400 op 13,5 meter .. keileuk , veel succes Twan : twanvanberkel@hotmail.com

    By Anonymous Anoniem, at 16:26  

Een reactie posten

<< Home