Franky Vist

26 februari 2006

Laatste poging


Zoals vorige week gezegd , dit is de week van de laatste poging , snoekseizoen eindigd 28 februari , maar hoe moet je vanaf 1 maart vertellen aan die vissen dat het aangeboden aas nu alleen voor snoekbaars bestemd is ??. Toch afspraak op ons bijna " thuiswater" waarvan ik naam en ligging angstvallig bescherm voor overbevissing , begrijp je wel !!. Had nog een aantal mooie voorns en baarzen zitten die de laatste officiƫle snoek in de boot zou moeten brengen. Alleen het winterweer kwam roet in het eten gooien , berekoud en NO5 maakten ons het leven zuur , in de haven was het perfect vissen , maar van de havenmeester wisten we dat er in de haven nog nauwelijks wat te vangen was. Na een uurtje in de haven rondgesleept te hebben met mooie aasvissen en shad's besloten we het er toch op te wagen , met snelle driften , kon ook niet anders met zo'n wind , en aasvissen (dood natuurlijk) opgetuigd aan fire ball's en sleepdobbers tasten we de diepere stekken af , plotseling toch een aanbeet bij mijn vismaat Steven aan de sleepdobber , helaas na een korte dril loste de vis , gdvrdme , je zit daar al uren in een bijtende koude en de enige aanbeet lost dan nog , 't ja , ook dat is vissen. Na nog een paar driften werd het ons toch te guur zodat we de volgende haven opzochten , hiervan wisten we dat de hengeldruk hier niet zo hoog lag en hoopten we toch nog op succes. Tijdens het slepen kwamen we grote scholen witvis tegen die het verticalen bijna onmogelijk maakten. Dan maar op zoek naar baars , uit ervaring wisten we dat er hele mooie baarzen te vangen waren , maar ook hier geen succes , ik vissend met een kleine shad , die reeds meermaals zijn kunnen had bewezen , mijn maat eerder experimenterent met een klein bladpilkertje . Plots toch een felle tik op zijn bladpilker , dit was zeker geen baars , en na enkele ogenblikken kwam een snoek van om en bij de meter even in zicht , om .... ja met een rustige zwaai te verdwijnen naar veiliger oorden. Nog verschillende technieken en kunstaas geprobeerd , maar niks leverde nog enig resultaat. Het enige positieve van de dag was een lekkere warme erwten soep met boterham en spek in clubhuis van de jachthaven , en daarna thuis een lekker warm bad om de koude knoken terug op temperatuur te brengen.

Volgende snoeken zullen normaal gezien voor de komende zomer zijn , als die dit jaar wel komt ??.

20 februari 2006

Luie vis ?


Ondanks de slechte weersvoorspelling was het zaterdag ochtend toch niet zo slecht zo dat ik toch vlug een paar uur werpen op de binnen vest en later op de kreek wou inlassen. Met traag geviste pluggen en shad werden er verschillende stukken van het water afgevist , hoe traag of hoe diep , het lukte met niks. Dan maar de jerk ingezet , maar je hebt zo van die dagen dat je al gauw het gevoel krijgt dat je jezelf een lamme arm mag gooien , je wint er uiteindelijk niks bij. Toen ik dan later nog rugpijn kreeg besloot ik het maar op te geven , geen enkele aanbeet , slechts 1 actieve jacht gezien , ook die plek werd plat gegooid , maar niks mocht baten. 's Zondags met 2 naar de kreek , hengels met dood aas opgetuigd , 2 met sardienen , 2 met grote voorns . Begonnen om 12u30 en vissend over alle dieptes tussen 3 en 9 meter . Niks te zien , behalve eens een moedige karper die het water uit springt en grote kringen achter latend weer verdwijnt. Geen snoek voor mij of mijn jonge vismaat Tjerk , die zich nochthans zijn eerste metersnoek had beloofd. Zal voor later zijn , maar hij moet er in blijven geloven , de eerste meter komt er zeker aan dit jaar.
Volgend week-end laatste poging , want dan is het met het snoeken even gedaan.

13 februari 2006

Ontnuchterd

De wedstrijd waar ik zo naar uitgekeken had is zondag 12 feb. letterlijk ondergesneeuwd . Onder zeer zware omstandigheden werd er gevist op het Haringvliet . De week er voor waren we er op verkenning geweest , en een behoorlijk resultaat neergezet , 9 vissen waarvan 7 maatse tussen 45 en 55 cm gaven ons hoop om in ons eerste deelname jaar toch eens een goede uitslag te kunnen realiseren. Met slechts 2 maatvissen en 1 mooie baars visten we ondermaats . Op een totaal van 52 boten werden 217 maatvissen gevangen , wat neerkomt op ong. 4 per boot , dus zaten we ver onder het gemiddelde. Weerom een paar lessen gehad , waaronder het belang van spiering . De week ervoor was er geen enkele snoekbaars op spiering gevangen , maar hieruit weer geleerd hoe onvoorspelbaar snoekbaars wel is . Laat ons niet wanhopen , we beseffen dat we in dit wedstrijd gebeuren nog in onze kindeschoenen staan , maar dat het zo moeilijk zou gaan hadden we niet verwacht. Nu even rust in bouwen om ons dan degelijk voor te bereiden voor de volgende wedstrijd. Door de barre omstandigheden is zelfs het foto toestel opgeborgen gebleven , hopelijk in maart alles beter !!!.

06 februari 2006


doodaas raadsel

Zondag 29 jan. terug naar kreek , 2 hengels met dood aas , 1 op 9m en 1 op 5m diepte , na een uur beweging aan rechtse hengel , aas op 5m , pen even weg , half metertje opzij dan niks meer , raar , een uur later precies op dezelfde plek hetzelfde , nu gaat pen iets verder weg en dan weer opzij , net toen ik besloot om de haak te zetten weerom gedaan , aan aas vis niks te zien , een raadsel ??.
Maandag 30 jan. , heb dag verlof , ga terug naar kreek , weerom met dood aas , presenteer aas vissen op dezelfde plek , nu alle 2 op 5m diepte . Na een uur vissen , omstreeks 10.45u weerom hetzelfde senario als de dag voordien , ik snap er geen moer meer van , vertwijfeld deponeer ik een verse aas vis op dezelfde plek , het loopt tegen de middag aan als ik bezoek krijg van de voorzitter van de vereniging. Ik doe mijn relaas van de 3 raadselachtige aanbeten , ondertussen toch de dobber in het oog houdend , en ja weerom dezelfde twijfelende beet , nu lijkt het toch iets verder te gaan , en even later na het zachtjes onder gaan van de pen sta ik een mooie snoek te drillen. Even later kan ze gemeten en gefotografeerd worden , en levert 97cm en een mooie foto op. Jaar is goed begonnen , met 2 vissen al aan 2,09m !!.