Franky Vist

12 november 2007

Rorvik 2007

Rorvik 2007

Weerom een lange tijd geleden dat er nog iets verscheen op de blogger , ditmaal in eerste instantie door de vraag bij mezelf , waar blijven er reacties , of mensen die ook hun verhalen neer pennen zodat ik ook daar eens een kijkje kan nemen. Maar als je dan van een paar visvrienden verneemt dat ze de site toch bezocht en gelezen hebben besloot ik toch om er maar weer met de regelmaat opnieuw een verslag van afgelopen visserijen op te plaatsen.

Nu ja tussen het laatste verslag en nu zit een hele lange tijd tussen zodat we dit best terug in een paar artikels gaan opsplitsen want vissen hebben we ondertussen wel vaak gedaan.

Starten dan maar met de visreis naar Noorwegen , die net met de sluiting van het snoekbaarsseizoen aanving. Weerom was de bestemming Rorvik , niet direkt omdat we er het jaar er voor als afsluiter de prachtige heilbot hadden gevangen , maar veeleer omdat we ten eerste de accommodatie goed vinden , alles is er nieuw , nog geen drukte omdat het redelijk onbekend is en ten tweede , de plek nu al wat beter kende zodat je geen 2 dagen meer moet gaan verkennen om de betere stekken te vinden.

We vertrokken op 30 maart met het mooiste weer dat we konden dromen , maar de webcam ter plekke gaf aan dat het in het noorden heel wat anders was geweest, de week ervoor nog veel sneeuw zodat we ons toch moesten voorzien op sneeuwkettingen, je weet maar nooit !!.

De reis verliep voortreffelijk en onder een stralende zon doorkruisten we vanaf Oslo het prachtige Noorwegen, alleen jammer dat het nog een dag reizen is, we kwamen toe om 9u , want het is ook vanaf Oslo nog 12u rijden.

Onze eerste visdag was het weer al wat grijzer , maar de wind liet toch nog toe om de buitengaatse stekken op te zoeken. Meteen werden er mooie kabeljauwen gevangen , geen echte kanjers , maar mooie vissen tot een 5kg met een paar stuks van 7 en eentje van 9kg.

Al bij al een geslaagde start , de volgende dag was de wind gedraaid zodat we niet meer naar de topstekken terug konden , dit is ook het enige minpunt van de locatie , de 18 voet boten met 40 pk 4takt zijn ruim genoeg en daar bij snel , maar niet ze waardig genoeg om met een wind van 4-5 nog net buiten de eilandjes te gaan vissen. Dan maar binnen de beschutting van de natuurlijke doorgang met licht materiaal , de shimano 200gr of een stevige spin hengel volstaan ruimschoots om met de lichte pilkertjes tussen 50 en 100gr te vissen. Vorig jaar beleefden we hiermee veel plezier met wier gulletjes tot 1kg en wat koolvis van het zelfde formaat. Nu werden we aangenaam verrast omdat de meeste vissen van het formaat 2kg waren zodat ze nog meer sport aan het lichte materiaal gaven.

Dag 3 , nog steeds windkracht 4 , maar wel wat gedraaid zodat we door tussen de eilanden door opnieuw op onze buitenstek geraakten , beschut door het laatste eilandje was het er goed vissen en opnieuw werd er direct goed gul gevangen , geen supergullen maar wel mooie sport, na een uurtje was het festijn voorbij en zochten we in de buurt diepere stekken naar 80 tot 100m op , daar stoten we plots op een school jagende koolvissen die bij het snel binnen vissen op de zware pilkers van 300 gr knalden. Ze waren echter even snel verdwenen zoals ze gekomen waren. Dus opnieuw naar de bodem met de pilkers , er lag een mooie bijna rechtopstaande richel van een paar meter , die we met onze eigen meegenomen Humminburd mooi in beeld kregen. Daar krijgt Felicien plots een zware dreun op de pilker , nee dit was geen kabeljauw , de machtige vis was waarschijnlijk een heilbot , waarschijnlijk ja , want een mooie richel betekend niet alleen vis er tegen maar ook het gevaar dat de vis zich kan vastzetten , wat jammer genoeg ook gebeurde en weg was de onbekende. Na de middag waren we genoodzaakt om huiswaarts te keren wegens nog aantrekkende wind , en veiligheid voor alles he!!.

De rest van de dagen het zelfde verhaal , wind regen , en natte sneeuw werden spelbrekers zodat we in de beschutting van het natuurlijk kanaal waar Rorvik gelegen is moesten vissen.

We besloten ook een smalle fjord te bevissen waar ook zeeforel kon gevangen worden , maar dit was meer in de zomer , dus bleef het bij gul en wat kleine koolvis en schelvis , maar de omgeving was prachtig en dat maakt het vissen hier altijd de moeite waard!!.

Samengevat , geen super vissen , maar wel alle dagen amusement , voldoende vis om mee te nemen. De beperking van 15kg filet per man is een goede zaak tegen de stropers die vroeger hele diepvriezers vol kwamen vangen om vol filet van kleine koolvis te steken en ze dan op het thuisfront te verkopen om zo een stuk van de kosten te dekken !! sportvissers ?????

Volgende keer weer naar Rorvik ?? , als een zeewaardige boot zou bijkomen zoals een Arvor zou dit veel oplossen omdat de Hansvik 18 voet inzake wind toch zijn beperkingen heeft. We hebben al mooie andere bestemmingen gevonden met toch betere boten , maar de beslissing is nog niet gevallen.


Dr terugreis was een ander verhaal , het echte Noorden!! , het begon te sneeuwen net toen we vertrokken , zodat we al vlug 3 uur vertragiging opliepen door het slakkengangetje van 30km/u
Gelukkig waren de omstandigheden vanaf Trondheim een pak betere zodat we in de bergen de schade iets konden inhalen en toch tijdig aan de ferry geraakten.

Maar visvakantie Noorwegen , ja , zeker!!.

Frankyvist.

1 Comments:

  • It's going to be finish of mine day, however before ending I am reading this great post to improve my know-how.

    Also visit my page: Xtrasize Male Enhancement

    By Anonymous Anoniem, at 00:07  

Een reactie posten

<< Home