Franky Vist

07 november 2006

Snoek week


In de herfst vakantie moest het er nog eens van komen, met Tjerk zouden we gaan vissen op de ons bekende 60 voet kreek. Omdat we de week ervoor succesvol gevist hadden met dood aas besloten we dit nog maar eens te proberen, Tjerk kon zo weer op zijn geliefde baarzen vissen terwijl ik lui onderuit gezakt de wacht kon houden bij de diepvries sardienen. Door de strakke, bijna stormachtige ZW wind werden we genoodzaakt een andere stek te bevissen.

Op onze plek aangekomen tuigde ik eerst een klein vertikaaltje op om Tjerk met een klein twistertje op baars te laten vissen. Toen ik hem bij de eerste worp wou tonen hoe hij daar mee moest vissen vingen we al direct een snoekje van 30cm naast het staketsel. Toen was het aan Tjerk zelf en bij zijn eerste worp stond hij al direct te roepen om het schepnet, een mooie snoek van 84cm had zijn kleine twister gepakt en gelukkig was deze net vooraan gehaakt zodat we hem veilig konden landen zonder staaldraad ertussen!!.

Ik had goede hoop dat door de sterke wind mijn dobbers zouden mee gevoerd worden naar de stek aan de straat kant. Niks was minder waar, de stroming ging tegen de wind in en ik dreef dus met het dood aas naar het ondiepere gedeelte van de kreek. Dus werden de aasvissen dan maar op de bodem aangeboden en kon ik zo ook Tjerk beter in het oog houden. Later probeerden we het toch aan de straat, de dode aasvissen leverden niks op, werpend langs de staketsels met pluggen en shads hadden we ook al niks meer gevangen zodat Tjerk met de lichte Shimano dia flash met kleine diepvries spierinkjes zijn geliefde baarzen trachte te verleiden. Zelf ging ik iets verderop in de diepere gaten werpen met een kleine bull dawg en had bijna onmiddellijk succes en ving binnen de 5 minuten 2 mooie snoekbaarzen van 73 en 71cm. Een paar minuten later had Tjerk beet op het kleine spierinkje, nee geen baarsje maar weerom een mooie snoek van 84cm!!. Toch nog een prachtige dag!!, Allerheiligen vingen we 1 van 90cm aan de sardien, werpend noch slepend vingen we niks meer, toch weerom blij dat we op een uur of 3 vissen nog een moois vis wisten te vangen.

Heel onverwacht kon vismaat Steven dan nog verlof krijgen op vrijdag en ook voor mij was het vlug geregeld. We namen zowel Tjerk, als Xander, zoontje van Steven ook mee naar het groot water in Nederland om zowel baarzen als snoeken te vangen. Na een kwartiertje ving ik al een mooie 85 tiger aan een gesleepte baars en een klein uur later gebeurde er iets wat we nooit eerder hadden mee gemaakt. Xander was met een baars aan de fire ball aan de slag en kreeg plots een mooie aanbeet. Onmiddellijk had Steven met al zijn ervaring door dat dit een mooie vis was en werden alle andere hengels uit het water gehaald, er was voordien met Tjerk afgesproken dat de volgende aanbeet aan de sleephengel voor hem was, en net toen ik deze uit de weg wou doen verdwijnt ook deze dobber zachtjes onder water. Ik kon niet anders meer dan snel de haak te zetten en onmiddellijk voelde ik de trage weerstand van een mooie vis. Tjerk moest nu de rest maar doen zoals afgesproken was en na een spectaculaire dril waar stuurmans kunst en ervaring van de begeleiders een grote rol speelden om de vissen uit elkaars vaarwater te houden konden er 2 pracht snoeken aan boord gebracht worden. Xander stond te glunderen met een zware 1.08m en Tjerk had een mooie slanke 1.10m te pakken. Meteen goed voor hun persoonlijk record!!, Later op de dag kwam er nog een mooie snoek van 99cm aan boord zodat de dag met nog wat mooie baarzen als extra kon afgerond worden.

Wij weten zeker dat die gasten er nog vaak over zullen dromen!!.

NKS 2006/2007 1ste wedstrijd


De ijsel, 29 10 2006

Als eerste wedstrijd voor het nieuwe seizoen NKS 2006/2007 was er uit geweken naar de IJsel omdat er voor het Eemskanaal geen Vergunning verleend. De reden hiervan blijft mij onduidelijk, het is een catch en release organisatie die met de grootst mogelijke zorg de vis behandeld en laat behandelen. Het brengt een groot aantal echte sport vissers samen die later wel eens willen terug komen als ze het er naar hun zin hebben gehad, ook weer goed voor een beetje toerisme zou ik denken. Maar ja, blijkbaar denken er sommigen toch anders over. Willen ze zo hun stekken beschermen??, wie zal het weten.

Wat de wedstrijd zelf betreft zijn we vlug uit gepraat, het voorvissen leverde wel wat vis, maar alles net boven en eerder onder de maat, grote hoeveel heden werden er ook niet gevangen. Toch met de goede moed naar ginder, maar al snel bleek dat je ook een beetje geluk nodig zou hebben om een maatse vis te vangen. We vingen al snel een baars van 30 cm op een dood visje op de bij hengel maar al snel werd duidelijk dat we meer water zouden moeten bestrijken. De strakke wind trok later op de dag nog aan en net toen we het juiste besluit hadden genomen om sneller te gaan diagonalen met iets zwaardere jig koppen, wat als vlug 2 mooie baarzen van 31 en 30 cm opleverde werd de wedstrijd afgeblazen wegens te sterk aan getrokken wind. Bijna 2u te vroeg werd de strijd gestaakt en er waren ondertussen 14 maatse vissen gevangen en dat met 54 boten!!. De IJsel wordt voorlopig afgevoerd als wedstrijd water na een tweede keer geflopt te zijn. Hopelijk volgende keer beter, dan trekken we met de karavaan naar het Haringvliet. Afwachten en oefenen is de boodschap!!.