Franky Vist

21 augustus 2006


Zomer.




Normaal zou het volgende verslag er een geweest zijn over de wedstrijd op de Amer, de laatste NKS wedstrijd voor het zomerverlof, maar door de slechte weersvoorspelling nam men het zekere voor het onzekere en verplaatste men de wedstrijd een week. Ook deze kon niet doorgaan, maar dan omwille van de vele afzeggingen door mensen die op dat ogenblik verhinderd waren. Oef gelukkig want ik was er één van.

Waarom er dan niet meer artikels zijn verschenen? , wel dit jaar word schijnbaar beheerst door de NKS en komende BK roofvis wedstrijden. In den beginne dacht ik dit er nog wel even bij te kunnen nemen, maar ook hier dezelfde regels, goed voorbereiden en vaak oefenen geven de beste resultaten dus de vroegere wedstrijd visserij verschuift even naar een lade onderaan.

Maar dan kwam die juli maand, droog, en vooral bloedheet, weer niet goed voor de visserij in het algemeen, met vooral sterk wisselende resultaten tot gevolg. Met zulk een temperaturen loopt ook de watertemperatuur hoog op, op sommige dagen bereikte de watertemperatuur meer dan 25 graden!!, Voor mij is dit reden genoeg om de roofvis te laten voor wat hij is. Nee, niet enkel voor de ondermaatse resultaten, maar vooral voor de conditie van de vissen. Je vangt er vermoedelijk maar een paar, meestal in het ochtend uur, anders tegen schemering aan. De rest van dag zit je toch maar te bakken in de boot. De vissen verbruiken zo veel energie dat ze bij deze hoge temperaturen en laag zuurstofgehalte bijna moeten gereanimeerd worden om ze nog in een redelijke conditie te kunnen terug zetten.

Nee, dan blijft Franky liever uit de boot en gaat toch maar witvis vangen. Zowel recreatief, of om mijn jonge vismaatje Tjerk een en ander bij te leren, of hier en daar aan een wedstrijd deel te nemen bij een van de clubs waar ik aangesloten ben. Zowel feeder als vaste stok kwamen aan bod, bij mijn club De Moedige Lijnvissers waar ik zowat mijn hele leven bij aangesloten ben is het steevast met de vaste hengel te vissen, de Weel, zo noemt het vijvertje is een stukje water dat over gebleven is na een dijkbreuk ergens tussen 1600 en 1650, vroeger had dit nog respectabele afmetingen, maar na de aanleg van de expresseweg Antwerpen – Kust bleef er helaas amper een halve hectare over. Niet tegenstaande de ligging en grote proberen we een gevarieerd visbestand te huisvesten dat gaat van de onvermijdelijke wedstrijd brasem tot snoek en zeelt. Door slechts 10 wedstrijden per jaar te geven waaronder 4 vrije wedstrijden in de maand juli is de hengeldruk niet al te groot waardoor we met de uitgezette vis een behoorlijk vis seizoen mee kunnen afwerken. En toch blijft dit een iet wat geforceerde toestand die ondanks alles toch een aangename en vooral kameraadschappelijke manier van wedstrijdvissen oplevert. Vooral Tjerk, de jongste zoon van broer Daniel heeft hier reeds veel kunnen leren in zijn jonge sportvisserleven. Maar omdat het naar mijn mening op dit soort waters te gemakkelijk gaat zijn we ook aangesloten bij een club net over de grens in het Zeeuwse Clinge, we vissen hier vooral op de kreek 60 Voet, een natuurlijke kreek die ook weer een overblijfsel is van een van de vele middeleeuwse dijkbreuken. Hier een heel andere visserij, je hebt hier dagen dat je werkelijk geen tik kan krijgen, maar je kan er ook werkelijk alles aan de haak krijgen. Van mini platjes tot knoerten van karpers, en zowel baars, snoekbaars en mooie snoeken maken deel uit van het visbestand. Dit is zoveel meer uitdaging om vis aan de schubben te komen en dat moet mijn jonge vismaat ook leren. Wonderwel draagt dit ook zijn voorkeur uit zodat ik hiermee uiteraard zeer tevreden mee ben. Als 12 jarige is hij reeds bijzonder bedreven met alle soorten hengels en is het voor mij een plezier om samen met hem op eender wat te gaan vissen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en regelmatig trekken we er op uit om te gaan vissen, binnen kort op snoek, werpend met kunstaas is hij in zijn element, afgelopen maanden was hij ook actief om een paar wedstrijden bij de jeugd te vissen, bijna allemaal met goeie resultaten die voornamelijk te danken zijn aan het enorme plezier dat hij beleeft aan alle facetten van het vissen. Nu het er op lijkt dat de zomer in een versneld tempo over gaat naar de herfst kijken we reikhalzend uit naar de laatste wedstrijden zodat we ons volop kunnen gaan bezighouden met het roofvissen.